| Victor_Pasyk | Дата: Понеділок, 17.06.2013, 22:22:58 | Повідомлення # 1 |
 Активіст
Група: Адміністратор
Статус: Offline
| Тема. Розв’язування прикладів і задач на вивчені випадки арифметичних дій Мета. Закріпити набуті знання вивчених випадків додавання і віднімання круглих трицифрових чисел; опрацювати розв’язування задачі на зведення до одиниці; розвивати увагу, кмітливість; виховувати почуття взаємодопомоги, взаємовиручки. Обладнання: комп’ютери, сигнальні картки, підручник (Богданович М.В. Математика для 3 класу. – К.: Освіта, 2003). Хід уроку I. Організаційний момент (Слайд № 1) Всі почули ви дзвінок, Він покликав на урок. Кожен з вас приготувався, На перерві постарався. Зараз сядуть лиш дівчатка, А за ними і хлоп’ятка. (Записати число, класна робота) II. Мотивація навчальної діяльності учнів Сьогодні у нас незвичайний урок, ми зустрінемося з мешканцями дуже цікавої країни. А щоб дізнатися як вона називається, нам потрібно розшифрувати її назву. Гра «Шифрувальник» (Слайд № 2) (діти працюють на комп’ютерах) 590 – 270 320 к 780 – 60 720 а 210 + 90 300 з 110 + 210 320 к 560 + 30 590 о 140 - 30 110 в 850 – 130 720 а 300 320 200 720 330 590 740 600 110 856 з к н а м о у я в д Отже, ми сьогодні зустрінемося з мешканцями казкової країни. III. Оголошення теми й мети уроку (Слайд № 3) Як ви думаєте, чому казкові герої завітали до нас ? (У них виникли проблеми з додаванням і відніманням трицифрових чисел, та не можуть розв’язати задачу) Отже, сьогодні на уроці нам доведеться допомогти їм повторити прийоми додавання і віднімання круглих трицифрових чисел та пояснити розв’язання задачі. IV. Актуалізація опорних знань учнів Виявляється мешканці цієї країни приготували нам завдання, з якими вони самі не можуть впоратися. Тому просять нашої допомоги. І перший лист надійшов від Лісовичка. Він дуже добрий, але всього боїться. В наш важкий час він вирішив захистити свій будинок від непроханих гостей і поставив замок з кодом. Але вийшов на прогулянку і так злякався зайчика, що геть забув код. От він і просить нашої допомоги. (Слайд № 4) А щоб йому допомогти, треба розв’язати три рівняння. Корені цих рівнянь і будуть кодом від замка Лісовичка. (Розв’язують на дошці) Х + 200 = 700 370 – х = 40 х + 320 = 800 Х= 500 х = 330 х = 480 Отже, спочатку Лісовичку потрібно набрати 500, потім 330 і 480 і двері його будинку відчиняться. Лісовичок вам щиро дякує. (Слайд № 5) V. Закріплення вивченого матеріалу 1. Наступний лист надійшов від Кота в чоботях. «Шановне панство, всім вам «няв» Із щирістю я надіслав. Скажу відверто, без обману: Я учнів завжди поважав. Я чоботи свої стоптав, Багато чого взнав: І хитрощі, і чари злі У ріднім краї й на чужій землі. Але сьогодні на уроці Приємно разом з вами бути І перемогу над прикладами здобути». (Слайд № 6) Кіт у чоботях розв’язав приклади № 620, але сумнівається чи всі правильно. Допоможіть, будь ласка, перевірити. (Самостійна робота № 620. Перевірка за сигнальними картками, правильна відповідь – зелена картка, а неправильна – червона.) (Слайд № 7) Кіт у чоботях дуже задоволений і вдячний вам, пішов відпочивати, а ви здається теж стомилися і хочете відпочити. (Музична фізкультхвилинка.) (Слайд № 8)
2. Баба Яга не втрималася і теж просить вашої допомоги. (Слайд № 9) Ось що вона пише: «Почула я, про розумних учнів 3 класу, сіла на мітлу й полетіла в Тарасівську школу. Хочу щоб ви мені допомогли розв’язати задачу. (Слайд № 10)Два місяці варила лісовим мешканцям їсти, але ніяк не можу порахувати скільки моркви я витратила. Допоможіть, будь ласка. А задачу я вам у підручник надіслала №621.» (Колективне розв’язування задачі). 1) 760 – 320 = 440 (кг) – витратили за перший місяць; 2) 440 + 20 = 460 (кг) – витратили за другий місяць. Відповідь: наступного місяця витратили 460 кг моркви. (Слайд № 11)Баба Яга вам дуже вдячна.
3. Ой, тут ще один лист. (Слайд № 12)Здається від Мишки Міні, Мудрої Сови та доброго бульдога вони трішки здивовані: «Ой, не можна так, малята, Все про все одразу знати! Ось поясніть нам, що ви сьогодні робили на уроці?» (Сьогодні на уроці ми повторили прийоми додавання і віднімання трицифрових чисел). VI. Підсумок уроку. Оцінювання. VII. Домашнє завдання. (Диференційоване, за картками). (Слайд № 13) В мене залишився останній лист від Попелюшки. Зла мачуха дала їй дуже багато роботи і бідна дівчинка не встигає її зробити. Тому просить вашої допомоги і надсилає вам картки з домашнім завданням. Допоможемо? Дякую за гарну роботу. Урок закінчено. (Слайд № 14)
|
| |
| |