ДПА-2017

Порада

- Багато качаєш?

- Рекомендуємо зареєструватись! Зареєстровані користувачі качають по прямих посиланнях!

[ Свіжі повідомлення | Учасники | Правила форуму | Пошук | RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум педагогів по предметах » Форум вчителів іноземних мов » Чи довіряти відгукам про курси іноземних мов?
Чи довіряти відгукам про курси іноземних мов?
Victor_PasykДата: Вівторок, 25.03.2014, 21:49:50 | Повідомлення # 1
Активіст
Група: Адміністратор
Повідомлень: 226
Статус: Offline
Чи довіряти відгукам про курси іноземних мов?


Усього лише десятиліття тому при виборі курсів іноземних мов потенційний студент або його батьки довго радилися з рідними, друзями, знайомими, просили дати рекомендації й тільки після цього визначалися з уподобаннями. Кращим помічником було так зване «сарафанне радіо», яке сьогодні плавно перемістилось на простори Інтернету.

Інтернет – не найкращий порадник

Всесвітня павутина стала настільки всеосяжною, що без неї ми безсилі. За будь-якою порадою ми заглядаємо в пошукові системи й відправляємо запити не рідним і близьким, а пошуковим роботам, наївно вважаючи, що при видачі пошукових результатів знайдемо дуже багато корисного, почерпнемо всю інформацію про необхідні курси з найперших рук, тобто в тих, хто вже пройшов навчання, помацав, побачив, оцінив.

Але те, що відгуки про курси іноземних мов в Інтернеті в наші дні стали практично вирішальним фактором, що впливає на прийняття рішень, уже давно зрозуміли не тільки користувачі Інтернету, а й фахівці з маркетингу, навіть не найкращі.

Саме тому в Мережі з'явилось таке поняття, як псевдовідгуки або відгуки на замовлення, проплачені підприємцями в рамках рекламних кампаній, придуманих маркетологами.
Чи варто сліпо довіряти відгукам або краще зробити переоцінку цінностей? Чи можна однобоко підходити до питання оцінки? Звісно, ні! Віртуальний простір оманливий у багатьох напрямах, включаючи відгуки. Одне те, що про ті чи інші курси або школи іноземних мов пишуть тільки погано або тільки захоплено, повинно насторожити.

Звідки і які з'являються відгуки про курси

Кожний реальний або віртуальний проект, будь-який Інтернет-ресурс, курси іноземних мов, які стали широко відомі публіці, збирають відгуки про свою роботу. Вони можуть бути як розгромними, так і захопленими. З'являються вони різними шляхами, але лише один з них природний. У цю категорію входять відгуки, які пишуть самі клієнти.

Специфікою таких відгуків є те, що більшість їх має негативний характер. Пов'язано це з тим, що задоволені клієнти радіють своїм результатам, подумки дякують колишнім викладачам але при цьому активно рухаються вперед по кар'єрних сходах і не можуть виділити час на «дурниці», уважаючи, що курси й так гідні.

Їхня психологічна позиція очевидна: навіщо писати, якщо й так усе в порядку? Незадоволені клієнти теж специфічні із психологічної точки зору. Вони неодмінно висловляться із приводу курсів, але їхня негативна реакція найчастіше має типово суб'єктивний характер. Незадоволений чим-небудь студент одразу кидається писати відгук, щоб висловити свій гнів навіть у тому випадку, якщо сам же й був у чомусь неправий.

Сучасна сфера послуг розвивається в умовах жорсткої конкуренції, а в Інтернеті вона особливо гостра. Жоден конкурент не упустить випадку підняти власну репутацію й «підмочити» репутацію суперника. Відгуки – один з найпростіших способів для цього. Друга їх категорія – відгуки на замовлення. Вони діляться на дві підкатегорії:
  • негативні відгуки про конкурента;
  • позитивні відгуки в рамках власної рекламної кампанії.


При цьому, іноді підприємці розгортають такі дорогі антирекламні PR-кампанії проти конкурента, що на них іде більше коштів, ніж на просування власного продукту!

Як відрізнити відгуки на замовлення від справжніх

Багато курсів іноземних мов, відгуки про які з'являються із завидною регулярністю, лукавлять. Украй рідко витримується час між відгуками, а тому продукт на замовлення можна відрізнити за датами. Буквально за кілька днів в Інтернеті з'являється ціла серія негативних або хвалебних відгуків про курси іноземних мов.

Їх доручають писати, або просто розмістити вже написані позитивні відгуки зі своєї адреси, співробітникам, друзям, друзям друзів, які представляються колишніми студентами. На підставі позитивних заміток, залишених на своїх і чужих сторінках, курси з легкістю приписують собі титул кращих із кращих, пропонують «найнижчі ціни при найвищій якості та швидкості навчання» й так далі.

Усе це відбувається тому, що процес написання відгуків безконтрольний, а перевіряти твердження або наведені «статистичні» дані ніхто не візьметься. Зумівши відокремити «зерна від плевел», ви: освоїте мову і будете навчатися за кращими програмами в найкомфортніших умовах.

Довіряти чи перевіряти

Якщо ви замислилися про необхідність вивчити мову на високому рівні, а не просто спілкуватись нею в побуті, не варто орієнтуватись тільки на відгуки. Підхід до вибору навчального закладу повинен бути комплексним. Це означає, що вам доведеться:
  • бути присутнім на одному із занять і оцінити, як воно проходить;
  • зрозуміти, на що здатний викладач;
  • перевірити наявність дозвільних документів на навчання;
  • переконатися, що групи обмежені за кількістю студентів, а програми сертифіковані.


Це лише небагато що з того, що доведеться перевірити, задавшись метою знайти дійсно якісну пропозицію серед цілого списку аналогів.

Разом з тим зовсім відмахуватись від відгуків не варто. Серед них зустрічаються дійсно реальні, написані від душі й по суті. Курси із солідною репутацією та багаторічним досвідом не можуть не накопичити такі відгуки за роки якісної роботи. При цьому 1–2 негативних відгуки серед 10–15-ти позитивних не можна вважати ложкою дьогтю в бочці меду.

На курси іноземних мов приходять люди найрізноманітніші. Багато з них навіть спочатку не розуміють, чого чекати від навчання. Вони придумують собі райські кущі, а потім, розчарувавшись, виливають свій негатив на курси, де їх примушували не розважатись, а трудитись, де не застосовували 25-й кадр, а давали домашні завдання!

Існує ціла категорія студентів, які вважають, що, заплативши гроші за навчання, вони можуть на цьому заспокоїтись. Про все інше буде думати викладач. Він повинен вкласти знання в голову незалежно від лінгвістичних здібностей студента чи його бажання вчитись. Результат – незмінно негативний відгук.

Що таке добре і що таке погано?

Більшість користувачів Всесвітньої павутини традиційно підходять до оцінки проекту, основуючись на відгуках в Інтернеті, тобто середньостатистичний споживач буде вважати курси поганими, якщо про них написано погано, й хорошими, якщо про них пишуть добре. Насправді аксіома, що поганий відгук – це чиста правда, а хороший – твір на вільну тему, уже не працює.

До кожного ресурсу й кожного відгуку слід підходити із критичної точки зору. Якщо ми бачимо таке категоричне твердження, як «Жахливі курси, ніколи сюди не записуйтесь» або «Найкращі й жодні інші», заяви голослівні при всій їх категоричності. Людина, яка залишила такий відгук, з якихось причин не потрудилась підтвердити свій досвід. Як правило, такий відгук – просто «мантра», розрахована на легковірних, на те, що потенційний студент відразу ж подивиться або не подивиться в інший бік.

На подібні висловлювання однозначно не варто реагувати, а ось якщо попадається розгорнутий відгук з описом позитивного досвіду з легким нальотом критики та побажанням виправити те-то й те-то, очевидно, що писав його не «найманець». У цьому випадку достатньо оцінити ступінь критичності недоліку для вас особисто. Можна також зателефонувати на курси й уточнити в адміністрації, чи були вжиті заходи з даного питання і чи виправлені недоліки.
Таким чином, на відгуки про курси іноземних мов варто звертати увагу виключно в тому випадку, якщо вони підкріплені фактами, а не тільки містять емоційні фрази. Безумовно, ніхто із стовідсотковою впевненістю не скаже, що вищевказана «мантра» не написана дійсно реальними студентами, в яких просто було мало часу. Висновок і в цьому випадку очевидний: слід визначити для себе комплексний підхід до питання вибору курсів і робити його лише після того, як про них складеться повна картина.
Олена Котова
 
MargaritaRitaДата: Середа, 23.05.2018, 14:52:10 | Повідомлення # 2
Користувач
Група: Користувачі
Повідомлень: 7
Статус: Offline
Я доверяю отзывам, но смотрю, чтоб они выглядели натурально
 
Форум » Форум педагогів по предметах » Форум вчителів іноземних мов » Чи довіряти відгукам про курси іноземних мов?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Пошук


Профіль

    Логін:
    Пароль:

По класах

Бібліотека учня

Читай українською!

Статистика


 
Наша група в ВКонтакті