ДПА-2017

Порада

- Багато качаєш?

- Рекомендуємо зареєструватись! Зареєстровані користувачі качають по прямих посиланнях!

[ Свіжі повідомлення | Учасники | Правила форуму | Пошук | RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум педагогів по предметах » Форум вчителів початкових класів » Що маємо на увазі під терміном «Стилі лідерства»? (Якими вони бувають?)
Що маємо на увазі під терміном «Стилі лідерства»?
Victor_PasykДата: Понеділок, 28.07.2014, 23:22:28 | Повідомлення # 1
Активіст
Група: Адміністратор
Повідомлень: 226
Статус: Offline
Що маємо на увазі під терміном «Стилі лідерства»?
Якими вони бувають?

Стиль лідерства — сукупність соціально-психологічних прийомів і засобів, які застосовує ке­рівник чи лідер із метою впливу на залежних від нього людей.

Авторитарний стиль - характеризується вира­женою владою лідера, директивністю його дій, са­мостійністю у прийнятті рішень, систематичним контролем за діями залежних осіб.

Авторитарний лідер зазвичай забороняє іншим особам втручати­ся в керівництво, піддавати сумніву, оспорювати прийняті ним рішення. Він чітко розмежовує свої права та обов'язки підлеглих, обмежує дії остан­ніх тільки виконавчими функціями.

Демократичний стиль - відрізняється від ав­торитарного тим, що лідер постійно цікавить­ся думкою залежних від нього людей, радиться з ними, запрошує до ухвалення рішень, до спів­праці у керівництві колективом, чітко не роз­межовує власні обов'язки і права залежних лю­дей. Частину своїх повноважень він передає ін­шим членам колективу і, у свою чергу, бере на себе частину їх обов'язків, якщо в цьому є потре­ба.

Демократичний лідер активно підтримує іні­ціативу, постійно турбується про створення і під­тримання в колективі гарних стосунків з іншими людьми.

Ліберальний стиль — це така форма поведін­ки лідера, за якої він фактично не виконує своїх функцій керівника і поводиться в колективі так, нібито він не лідер, а один із членів колективу. Цю форму поведінки можна назвати лідерством лише умовно.

Спочатку вважали, що демократичний стиль лідерства єнайкращим. Однак непоодинокими є випадки, коли ефективнішими виявлялися авторитарний і навіть ліберальний стилі лідерства. Зараз же вважають, що жоден із них не можна назвати ані найкращим, ані найгіршим.

Ефективність різних стилів залежить від індивіду­альних рис лідера, поставленого завдання, рів­ня розвитку колективу і ситуації, що склалася в ньому.
 
Форум » Форум педагогів по предметах » Форум вчителів початкових класів » Що маємо на увазі під терміном «Стилі лідерства»? (Якими вони бувають?)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Пошук


Профіль

    Логін:
    Пароль:

По класах

Бібліотека учня

Читай українською!

Статистика


 
Наша група в ВКонтакті